Innan har det sagts att man tränar och håller igång hjärnan genom att lösa soduko, korsord och läsa böcker. Ny forskning visar att det tyvärr inte har någon större effekt på hjärnan, utan att det är fysisk träning som stärker hjärnan och förbättrar minnet.
När man talar om idrott och fysisk träning tänker man nog i första hand på att man vill hålla igång kroppen, bygga starka muskler och öka förbränningen. Om du tränar konditionsträning och stärker hjärtat orkar du prestera bättre under längre tid, och om du tränar rörlighet blir du smidigare.
Man lägger inte så mycket fundering kring hjärnan och dess träning, men alla har vi väl märkt vilken härlig känsla som infinner sig efter ett träningspass. Så vad är det som händer egentligen?
Det handlar såklart om de fyra olika signalsubstanserna. Serotoninens uppgift är att ge oss lugn, ro och tillfredsställelse. Dopaminet belönar oss och noradrenalinet gör oss pigga.
Kroppens egna morfin kallas endorfin och har till uppgift att dämpa eventuell smärta och öka vårt välbefinnande. Alla dessa substanser tillsammans, frisätts vid träning och gör alltså att vi mår bra och känner oss tillfreds med oss själva. Den känslan blir för många som ett gift och deras träning består kanske mest i att jaga den känslan. Något som är väldigt bra är att detta gäller lika mycket för vältränade som för otränade, även om vältränade kanske oftare vet vilken känsla de jagar.
Att börja dagen med ett träningspass kan alltså göra att hela dagen känns bra!
Minnet blir också bättre av att idrotta, även om själva effekten är kortvarig. Tipset är att röra på sig samtidigt som man försöker lära sig något, eller åtminstone direkt efter. Intensiteten ska vara måttlig för bästa effekt, och träningsformen ska vara konditionsträning.
Något som är väldigt intressant är när man jämför fysisk aktivitet som medicin, alltså istället för antidepressiv medicinering. Det som visat sig är att man får samma resultat vid tre raska promenader i veckan, och trettio minuter per gång, som om man äter antidepressivt. Detta gäller lättare till medelsvåra depressioner. Dessutom visade det sig att återfallen minskade då man valde promenaderna, vilket har att göra med de förhöjda värdena av kroppens signalsubstanser. Detta är viktigt med tanke på att detta är ett folkhälsoproblem.