Regelbunden träning och motion har enormt positiva konsekvenser för våra kroppar och sinnen och för varje dag som går hittar forskare ytterligare fördelar. Där man en gång i tiden mest pratade om fysiska fördelar, som starkare ben och hjärtan, vet man idag att alla former av motion även hjälper mot psykisk ohälsa och demens.
Att träna regelbundet innebär dock att man löper en viss risk för skador, och det är inte för inte som professionella idrottsmän och idrottskvinnor ibland tvingas ta en timeout då de råkat ut för något problem. Olika former av träning ökar risken för olika typer av skador, och här skall vi ta en titt på några av de vanligaste och vad man kan göra för att undvika dem.
Knä, fot och led
Om man håller på med en idrott eller motion som innebär mycket springande och gående så är det risk för att man råkar ut för olika förslitningsskador eller sträckningar. Även benen kan påverkas, som till exempel benhinneinflammation eller så kallad löparfot, och ju mer man springer desto större påfrestningar läggs på lederna. En av de vanligaste anledningarna till detta är dock inte att man tränar så mycket, utan snarare att man inte har rätt skor på sig eller har en dålig kroppshållning. Det är inte för inte som några av världens största skomärken, som amerikanska converse, bottnar i sport, trots att de idag med stor behållning bärs av människor som aldrig satt sin fot på gymmet.
När man går och springer är det också viktigt att ha en bra kroppshållning då den hjälper oss att fördela tyngden och därmed inte belasta olika kroppsdelar fel. Det finns mycket
bra övningar för fin hållning som inte bara hjälper i löpslingan utan även på kontoret och hemmet då man står och sitter bättre.
Armar, nacke och axlar
Även överdelen av kroppen kan drabbas av olika skador när man motionerar, och återigen handlar det ofta om hur bra eller dålig kroppshållning man har. Sysslar man mycket med bollsporter, som tennis, squash eller badminton, brukar läkare rekommendera att man också muskeltränar några gånger i veckan. På så sätt styrker man rygg- och axelmuskulatur, vilket skyddar som en slags naturlig kudde runt lederna, och man kan kompensera den ofta ensidiga träningen då de flesta människor är antingen höger- eller vänsterhänta.
Muskler
Inom alla sporter är det ganska vanligt att man skadar musklerna på olika vis. Ofta handlar det om mindre bristningar, som dock kan ta sin gilla tid att läka. Anledningen till att muskler skadas beror ofta på att man antingen tagit i för hårt, eller att man inte varit ordentligt uppvärmd innan träningspasset. Huruvida stretching hjälper är omdiskuterat, men de flesta tränare rekommenderar att man värmer upp ordentligt.